Wytwarzamy 100g gotowego produktu z 200g świeżego owocu.
Vaccinium corymbosum, brzmi jak coś wyjątkowo wykwintnego, lecz jest to nazwa najzwyklejszej borówki. Pochodna z Ameryki Północnej słodka przyjemność dodawana do wielu tart, ciast, deserów, lodów i innych smakołyków. Świetna do przerabiania w dżemy oraz najróżniejsze przetwory, które będą smakować nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W 100 g borówek znajduje się około 84% wody, 15 g węglowodanów, 0,7 g białka, 0,4 g tłuszczów oraz około 57 kcal. Ich indeks glikemiczny wynosi 55. Są bombą atomową witamin oraz soli mineralnych takich jak witamina C, B2 i B6, A, E i K, tiamina, ryboflawina oraz kwas foliowy. Posiadają dużo miedzi i manganu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza, selenu oraz cynku, a także antyoksydantów, głównie antocyjanów.
Właśnie te zawarte w borówce antocyjany polepszają pamięć i zdolność koncentracji oraz hamują procesy starzenia i opóźniają utratę aktywności umysłowej związanej z wiekiem. Regulują trawienie i mają działanie przeciwbakteryjne a poza tym obniżają także poziom cukru we krwi. Co nie oznacza, że będzie się mniej słodkim ;) Są bliskimi kuzynkami czarnych jagód jednak nie można ich ze sobą mylić.
NIE ZAWIERA CUKRU
100% OWOC
Borówki, których używamy do stworzenia tego fenomenalnego przetworu pochodzą z upraw chronionych mikroorganizmami. To daje nam gwarancje niepowtarzalnego smaku.