Czereśnia i jej zalety
Pawel, 02.10.2020
Przypominacie sobie pewnie jak to będąc dziećmi zrywaliście po dwie czereśnie bądź wiśnie i zakładaliście sobie na uszy jak kolczyki zjadając je później ze smakiem? Możliwe, że wasze dzieci również tak będą robić...
Są
tak słodkie i pyszne, że traktujemy je jak deser i nie zdajemy
sobie nawet sprawy z ich wielu zdrowotnych właściwości, których
ani trochę nie brakuje! Dzisiaj
mowa będzie o tych pięknych bordowych owocach.
No
więc co dobrego jest w czereśniach, by można je podawać naszym
pociechom? Czereśnia, rosnąca w polskim klimacie
posiada najróżniejsze
tłuszcze,
węglowodany,
błonnik,
cukry,
kwasy organiczne, minerały i witaminy. Ze względu na swój zasadowy
charakter, czereśnie odkwaszają organizm, poprawiając równowagę
kwasowo-zasadową.
Czereśnie
w 80 proc. składają się z wody i mają niewiele, bo zaledwie ok.
55 kalorii w 100 g. To bardzo dobry sposób przyjemnego nawadniania
organizmu w upalne dni.
Owoc
jest bogatym źródłem minerałów
takich
jak chlor,
cynk,
fosfor,
magnez,
miedź,
siarka,
sód,
wapń
i żelazo.
W czereśniach znajdziemy aż 225 mg potasu,
który korzystnie wpływa na układ krążenia,
nerki stawy oraz
usuwa nadmiar soli z organizmu.
Porcja
czereśni dostarcza nam też dużej dawki
jodu
- zalecanego przy problemach z tarczycą
- którego jest więcej niż w niektórych rybach
morskich.
Pierwiastek wspomaga też produkcję hormonów tarczycy, które
między innymi regulują przemianę materii.
Jest
również bogata w - witaminy
A, witaminy
z grupy B (witamina
B1, B2,
B3,
B6,
B9,
B12,
a przede wszystkim witamina
B5, wspomagająca leczenie artretyzmu i chorób pęcherza moczowego),
witamina
C, E
i K.
Dzięki
witaminom A i C, działa oczyszczająco i odtruwająco. Obecność
bioflawonoidów u czereśni, zwłaszcza intensywnie czerwonej, jest
zaliczana do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Czereśnie
są bogate w cukry - dostarczają 12,82 g w 100 g produktu. Mimo to
samej sacharozy
jest bardzo niewiele, dzięki czemu indeks
glikemiczny czereśni jest niski i wynosi 22.
Najzdrowsze
są te czereśnie o krwistoczerwonej, wręcz bordowej barwie.
Mają najwięcej antocyjanów, czyli związków, które działają
korzystnie na komórki
nerwowe chroniąc je przed uszkodzeniem. Z takich właśnie powstają nasze przetwory owocowe CZEREŚNIA.
Mimo tych wszystkich zalet trzeba jednak powiedzieć o kilku wadach.
Dietetycy ostrzegają, by nie spożywać czereśni bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, białko zawarte w mięsie gorzej się trawi. Czereśnie są bowiem ciężkostrawne, dlatego powinno się po nie sięgać w umiarkowanych ilościach.
Osobom zmagającym się z dolegliwościami żołądka zaleca się spożywanie przetworów takich jak kompot lub słoik przetworzonych owoców. Pod wpływem gotowania dochodzi do obniżenia się aktywności kwasów organicznych, dzięki czemu nasz żołądek jest bezpieczny.
Poza tym czereśni nie należy jeść na pusty żołądek i popijać ich wodą czy mlekiem, gdyż może to spowodować biegunkę, o czym niestety wielu z nas mogło przekonać się w dzieciństwie.
Czereśnie
mogą być również bardzo zdrowym smakołykiem dla kobiet w ciąży,
jeśli tylko pamiętają, by nie jeść ich w dużych ilościach i
tylko dobrze umyte. Są one bardzo bogate w cukry – dostarczają
12,82 g w 100 g produktu. Mimo to samej sacharozy
jest bardzo niewiele, dzięki czemu ich
indeks
glikemiczny
jest niski i nie wynosi więcej niż 22.
Czereśnie są problematyczne w diecie kobiet
karmiących, ponieważ mogą przyczynić się u dziecka do kolki
czy bólu brzucha.
Jeśli
chcesz je podać swojemu dziecku to się nie krępuj, tylko pamiętaj,
by nie podać ich z pestką! Naturalna słodycz zastąpi sztuczną
powodując taki sam uśmiech na twarzach dzieci. Więc czym prędzej nie czekaj na sezon czereśni i zakup naszą CZEREŚNIĘ bo u nas sezon na nie jest cały rok...