Pierogi czekoladowe z serkiem i borówką
26.jpg

Idealne ciasto na pierogi

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Mąkę typu 450 (maksymalnie 480) dokładnie przesiać. Czasami zdarza się, że mąka jest zbita, dostają się drobne zanieczyszczenia, dlatego warto się tego pozbyć.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodać całość do mąki.
  3. Początkowo ciasto lekko mieszać za pomocą szpatułki. W końcu wyrabiać ciasto rękoma. Najpierw ugnieść wszystko i jak tylko widać, że odchodzi od brzegów naczynia, to przełożyć je na stolnicę.
  4. Wyrabiać ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut. Tak aby było elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji.
  5. Podzielić ciasto na części. Kiedy jedną cześć rozwałkowujecie, to pozostałe  części trzymać pod przykryciem. Dzięki temu ciasto utrzyma odpowiednią wilgotność.

Do ciasta możecie dodać KAKAO ;) wtedy będą one brązowe, a nadzienie tych pierogów pozostawiamy Waszej wyobraźni i polotowi :D My sugerujemy serek wymieszany z kawałkami czekolady, naszą borówką lub truskawką

Baza wiedzy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl