
Idealne ciasto na pierogi
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Przygotowanie
- Mąkę typu 450 (maksymalnie 480) dokładnie przesiać. Czasami zdarza się, że mąka jest zbita, dostają się drobne zanieczyszczenia, dlatego warto się tego pozbyć.
- W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodać całość do mąki.
- Początkowo ciasto lekko mieszać za pomocą szpatułki. W końcu wyrabiać ciasto rękoma. Najpierw ugnieść wszystko i jak tylko widać, że odchodzi od brzegów naczynia, to przełożyć je na stolnicę.
- Wyrabiać ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut. Tak aby było elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji.
- Podzielić ciasto na części. Kiedy jedną cześć rozwałkowujecie, to pozostałe części trzymać pod przykryciem. Dzięki temu ciasto utrzyma odpowiednią wilgotność.
Do ciasta możecie dodać KAKAO ;) wtedy będą one brązowe, a nadzienie tych pierogów pozostawiamy Waszej wyobraźni i polotowi :D My sugerujemy serek wymieszany z kawałkami czekolady, naszą borówką lub truskawką